Korisne informacije za putovanje u Burmu

Ako neko planira ići u skorije vrijeme u Burmu. Evo malo savijeta! Preporuka di sam ostala, di je dobro, di je loše…..sve vruće informacije 🙂
1000 kyata je jedan dolar. Početkom tjedna je bolje mijenjat novce, krajem su rate slabije. Ako mijenjate manje novčanice (cca 5$, 10$, 20$ ….tečaj će biti slabiji). Uglavnom se smještaj plaća u dolarima, tak da vam te sitne novčanice ziher trebaju.
Dolari moraju bit što noviji (recimo 2008) i ne smiju bit prefrkani, zgužvani i otrcani. Mislim mogu bit takvi, al ćete ih teško čejndžat.

Yangon

U Yangonu sam ostala u hostelu Motherland inn 2, preporučam. Daleko je od centra, nekih pola sata do četrdesetpet minuta. Sobe su relativno ok. Male su fakat, osim ak ne uzmete sobu s klimom i kupanom. U svakom slučaju jednokrevetna bez klime i kupaone 22$, s klimom i kupaonom 25$. Ak dulje ostajete kombinirajte, u ovoj bez klime ćete teško spavat, osobito sad. Internet veza je koma. Imate preko ceste na desnoj strani Internet cafe – Blis. Hostel je super za upoznat ekipu i skompant se s nekim za nastavak putovanja, to mu je najveća prednost, al fakat nije u centru.

Bagan

Iz Yangona do Bagana autobus košta 15.000 kyata. Taksi od Motherlanda do autobusne stanice će vas koštat cca 9.000 kyata. Zato već u Motherlandu nađite nekog s kim ćete podijelit taksi. Noćni bus kreće oko 6 i u oko 3 je u Baganu. Kad dođete sjedite se na stanici u neki pajzl, pijte čaj i čekajte da svane. Onda krenite prema Nyaung U. Pitajte na stanici u kojem je smjeru. Ostala sam u Golden Myanmaru, dvokrevetna soba 20$. Dobar doručak i simpatično osoblje. Pitajte ih za razgledavanje Bagana u tuk tuku, imaju genijalnog vodiča. Tražite ga da vam pokaže samo mjesta na koja se ne plaća upad. Nemojte zaboravit otić na plac, uzmite testere od parfema (one male), to će vas žicat. Otiđite prema rijeci, uzmite neki brodić (10.000 kyata) vidjet ćete otprilike jednu pagodu. Razgovarajte se s ekipom koja živi na putu prema rijeci, dok ste još na cesti vidjet ćete jedan mali simpasti pajzlić (fakat pajzl, samo štand). Razgovarajte se s ljudima i probajte dogovorit doručak – Morgan i ja smo to platile 200 kyata – preprepre kul.

Kalaw

Autobus Bagan – Kalaw košta 11.000 kyata. Pokupe vas pred hostelom. U Kalawu sam ostala u Golden Lilly, tokrevetna soba 7$. Uključen dokučak. Prekul mjesto. Sobe su fakat rupe, al imaju prozor. Hostel je od autobusne stanice na desno. Klopala sam u Everestu, odlična jeftina klopa. Trek sam bukirala kod Sam`s trekking guide (Everest je preko puta) – 36.000 kyata (3 dana, 2 noći). Cijena po osobi ovisi o tome kolko vas je u grupi, nas je bilo 5. Dofuraju vam prtljagu na Inle, al morate platit ulaz na Inle 10.000 kyata. Trekking ne preporučam za vrijeme suhe sezone jer će vas sunce dokosurit i nećete vidjeti ništa zeleno, ak ste totalni hard core, go for it. Probajte ranije u Kalawu nać ekipu koja se čini ok i s njima ić na trek. Bit će vam zabavnije nego da vas turnu s nekim ko vam se možda neće svidjeti. U Golden Lilly je pljuga za nać ekipu. Al nemojte bukirat trek kod Lilly, skuplje je nego kod Sama.

NYAUNGSHWE

NYAUNGSHWE, ostala u Ming Ga Lar Inn (obavezno preporučam, genijalno mjesto), dvokrevetna 20$, doručak najbolji ikad. Podijelite brod za  vožnju po Inleu, nađite ekipu u hostelu. Nemojte jesti na noćnom placu – nas 3 se otrovalo. Otiđite prema luci naći ćete brodove za cca 15.000 kyata. Mi smo našli za 20.000 na nas 8, al nemam pojma di je taj lik – mislim da u nekom od hotela – možda u Little Inn, probajte otić tamo i ak sužite da je vozač broda totalno, totalno šašav mladi dečko, odite s njim, bit će vam jeeebeeenooo (zove se Jay il tak nekak).

Bago

BAGO, noćni bus Nyaungshwe – Bago 15.000 kyata, uzmite VIP za 22.000 (ovo nema klimu, popizdit ćete, ja sam pukla).

MAWLAMYINE

Bus iz Baga do Mawlamyinea, mislim da je 8.000 (nisam ziher). U Mawlamaynu NIKAKO, NIKAKO nemojte ostat u Breezu, dosta je popularno mjesto. Tu bukirajte ture i sve kaj hoćete, al nemojte tu spavat, imaju krevetne buhe. Koma. Probajte Auroru, tražite sobu s klimom i prozorom (dvokrevetna 20$), nemojte da vas namrgođeni lik s recepcije otpili, u biti je lik totalno na mjestu. Klopali u Grandmother i Grandfather restoranu, super za čil. Doručak obavezno u prčvarnici desno od Aurore.

Hpa An

Brod Mawlamayne Hpa An mislim da je cca 5.000, nisam ziher, to rješite u Breezu. U Hpa Anu sam ostala u ljubičastom hostelu, zgrada je ljubičasta, malo ispod Golden Sky Guest house (dvokrevetna s klimom 20$, nema doručka). Tog hostela nema u Loneli Planetu al lako možete objasnit – ljubičasti hostel. Pick up za razgledavanje pagoda u pečinama 8.000, dogovoreno na cesti. Lucky 1 je ajmo reći “bar” koji je otvoren iza 22h – možda do ponoći.
Bus Hpa An – Yangon, 5.000 kyata.

Savjeti: naučite 20 riječi na burmanskom otvorit će vam se novi svijet. Razgovarajte se sa burmancima, nemojte nasijedati na tipične turističke prevare oko Swedagon Pagode i Sule. Klopajte na ulici, probajte jesti sve kaj vidite. Ak je moguće (i žene i muškarci) nemojte nosit kratke hlače il kratke suknje i majice bez rukava. Ne radi se o tome da oni misle da je to nepristojno, već ulazite u njihov svijet i probajte donjet što je manje od svojeg da intervencija sa zapada bude što slabija. Ne bacajte wc papir u školjku i koristite tuš uz wc. Igrajte se s klincima, obožavaju to, ne napikavajte fotiić svima u facu i tak, klasika ne. Sretno. I da vozite se s noćnim busevima, ušparat ćete na spavanju. Yangon je skup veliki grad, nemojte se predugo zadržavat. Uzmite lampu i zaboravite na noćni život, ovdje se ide spavat u 21.

4 thoughts on “Korisne informacije za putovanje u Burmu

  1. Veli Katarina da je ona spremna za put u Burmu,sve joj zvuci zanimljivo i lijepo.Samo joj treba “nove” noge “priserafiti” !;-)
    Pozdrav i od mene. Veselimo se novim postovima i slikama. 🙂

  2. Hej, hej Majo…..drago mi je da je Kejti dobila volju za Burmu i da vam se sviđaju postovi. Ne treba tu puno hodat, može se popeljat. Veliki pozdravi i puse tebi i Kejti

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s