Lude vožnje u Vijetnamu

 

I nakon kupnje fotića sam se uputila sjevernije.

Par godina kasnije sam čula bezbroj fantastičnih priča iz Vijetnama. Možda jednom poludim pa odem u sva ta mjesta zapisana u mojoj „tekici sveznalici“. Nekako nisam mega fan Vijetnama. Fina hrana i jeftina piva – možda si to poželim.

Rijetko kad baš znam zaš radim neke stvari.  Zaš uvijek poslije skoka moram pitat – a zaš si ti sad skočila?

Put do sjevera je moga biti normalan i mogao je trajat 10 sati. To “normalno” mi se činilo tak  dosadno i nisam imala apsolutno nikakve volje za jednu uobičajeno autobusnu vožnju.

Dolazim na autobusnu stanicu i hoću ić u “to i to” selo, nemam pojma više kak se zove. Ne sjećam se zašto sam tam htjela ići. Vjerojatno mi je neko rekao da tam ima neš zabavno. Muvala sam se onuda. Imala sam novi fotić. Sve sam gledala kroz objektiv. Klinci su jurili iz škole. Trčali su po rižinim poljima na kupanje u rijeku. Žene i muškarci su se vraćali iz polja.

IMG_0029

Jako fina Vijetnamska kava

IMG_0034

Selo

IMG_0037

Selo

IMG_0053

Selo

IMG_0060

Selo

IMG_0049

Selo

IMG_0269

Oćito se školsko zvono oglasilo prije par minuta

IMG_0532

Ima svoji đir

IMG_0294

Rižina polja

IMG_0312

Rižina polja

IMG_0419

Ne znam za kaj je ovo ….al se čini zabavnim

Gospođa kod koje sam spavala mi je rekla da njen rođak vodi ljude po okolnim selima, ako me možda zanima. Ma zanimalo me, sve me zanimalo. Pregovaramo oko cijene i evo rođaka u jutro. Sjajno. Vidim da ćemo se super složit. Ne zna engleski. Dva dana smirene tišine. Hoda ispred il iza mene. Nema pitanja, nema isforsiranih razgovora – nema nikakvih gluparija. Sretna sam na neki ludi način. Prespavamo u nečijoj kući, ručamo kod njegove obitelji. Hodamo po blatnjavim putovima. Rižina polja su svuda oko nas. Žene rade, klinci trčkaraju oko nas.

IMG_0126

Krenuli smo hodat po okolo

IMG_0133

Veeeliiiikii Vijetnamski dom

IMG_0141

Ženskice u šljaki – rižina polja

IMG_0149

Dečko u berbi banana

IMG_0205

Spremaju nam ručak

IMG_0208

I čilaju poslje

IMG_0227

Pogledi

IMG_0229

Život

IMG_0236

Cucki za nečiji ručak

Nakon dva dana dolazimo u selo iz kojeg smo krenuli. Prespavam još jednu noć i odlazim na “autobusnu” stanicu. Čekam svoji prijevoz na to neko xy mjesto na sjevero-zapadu Vijetnama.  Zaš bi busevi tam vozili?  Dolazi  nešto kaj liči na one crvene  prastare vatrogasne  kombije. Ne znam ni riječ na Vijetnamskom, nisam još bila u tom điru. Nemam pojma o ničemu. Vozimo se po neasfaltiranoj cesti, potpuno praznoj. Svi neš viču, gledam kroz prozor i mislim si – zbilja Sunčana? Jesi ti ovo zbilja htjela doživjeti?

Došla sam u taj xy grad, veliko ništa. Prazne ulice, par hostela, jedini gost.

IMG_0589

XY Grad 😉

Slijedeći dan, dolazim na autobusnu stanicu, opet mini bus. Opet cirkus. Imam par mandarina i flašu vode. I to je to. Mini bus me nakon par sati iskrca u nekoj selendri. Tražim bus za Sapu. Slijedi taj cirkus od vožnje. Ulazim ponovno u crveni, vatrogasni kombi. Pogledam kud ću sjesti, a ono samo metalne konstrukcije, nema one spužve na koju se sjeda. Sjedam na zadnji zic. Stavljam ruksak pod sebe. Likovi do mene se s veseljem sjedaju na taj improvizirani zic. Vožnja može početi. Vozimo se uz kinesku granicu. Vozimo se ko luđaci. Letimo po neasfaltiranim cestama. Ekipa urla u busu. Neki povraćaju u svoje vrećice. Bacaju ih kroz prozor. Stajemo na najopskurnijim mjestima, ufuravaju se neke čudnovate stvari u kombi. Daju lovu vozaču, a ja plijenim maksimalnu pozornost. Svašta se događa….mislim si …O Lord. Koji kitos je ovo? I onda ….iza zavoja se na sekundu ukaže bajkovit najviši vrh Vijetnama – Fansipan. I počinje ta moja luđačka brija – moram ić, moram ić. Otišla sam, naravno! I bilo je fora na neki pomaknuti način – đunglasto. Rekli su mi da ću vidjeti Kinu s vrha – možete si mislit. Vrh je bio okupan u magli.

IMG_0846

Prema Fansipanu

IMG_0853

Fansipan, najviši vrh Vijetnama, I ove velike lule se puše stalno

IMG_0863

Fansipan, I gablec za Vijetnamce

IMG_0974

Fansipan, Gablec za nas

IMG_1005

Fansipan, Đunglica

IMG_0994

Fansipan, Genijalan pogled

IMG_1010

Fansipan, Spuštanje

IMG_1046

Fansipan, Šetnjica s vrha

Nastavak slijedi

 

3 thoughts on “Lude vožnje u Vijetnamu

  1. 🙂 Ivana, baš mi je drago da ti se sviđa 🙂

    Nemam pojma kaj je bilo u sanducima, svakaj mi je padalo na pamet 🙂

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s